Vandring i Jotunheimen

Jotunheimen er en nasjonalpark på ca. 3500 kvadratkilometer, som strekker seg fra Sogn i vest, Ottadalen i nord, Valdres i sør og Gudbrandsdalen i øst. Jotunheimen nasjonalpark ble opprettet i 1980 og hadde 1151 kvadratkilometer vernet areal.

Området er kjent for å ha de høyeste fjellene i Nord-Europa med blant annet Galdhøpiggen som er hele 2469 moh. på det høyeste, og Glittertinden på 2457 moh. I Jotunheimen finner du hele 20 av Norges høyeste fjelltopper, hvor Vestre Tverråtind er det laveste på 2288 moh. Navnet Jotunheimen stammer fra norrøn mytologi, hvor jotun betyr «kjempe». Navnet Jotunheimen betyr altså «kjempenes hjem”». Langs vannene Tyin, Tesse og Vinstre finnes det spor fra mennesker som er over 4000 år gamle.

Jotunheimen byr på spektakulær natur

Jotunheimen består av mange fjellområder som er atskilt av u-formede daler som ble formet av isbreer for flere tusen år siden. Områdene skiller seg ut fra øst til vest, hvor for eksempel Hurrungane i sørvest har de spisseste fjelltoppene. Det er også funnet planten issoleie på Galdhøpiggen så langt oppe som 2370 moh., noe som er høyderekord for planter i Norge. Den mest dominerende bergarten i Jotunheimen er gabbro, og bergarten ble dannet i periodene kalt silur og devon for ca. 400 millioner år siden. Men det finnes også kalkrik skifer og kalkstein. Jotunheimen var en del av Den kaledonske fjellkjeden som det fortsatt finnes spor av i Norge, Svalbard, Skottland, og på østkysten av USA.

Vandring i Jotunheimen

Vandreturer i og langs Jotunheimen finnes det massevis av. Du kan blant annet ta deg fra Oslo sentrum til innsjøen Gjende i Jotunheimen på den 320 kilometer lange Jotunheimstien som ble åpnet i 2006 av Den Norske Turistforening. Her finner du utallige fjelltopper å bestige som gir deg en utsikt som tar pusten fra deg. Her ser du snødekte fjelltopper og dype daler så langt øyet kan se. Jotunheimen er et veldig populært turområde og har godt merkede stier i hele området. Om du er på langtur og skulle ønske deg losji er det bare til å benytte deg av en av de mange hyttene som Den Norske Turistforeningen har stilt til disposisjon for den glade turgåer. God tur!